Galaxy A73: Velika ekran i odlična kamera

Galaxy A73: Velika ekran i odlična kamera

Galaxy A73: Velika ekran i odlična kamera

 

Samsung Galaxy A73 5G je jedan od vodećih telefona iz srednje klase ove godine, sa najboljom kamerom koji možete pronaći u segmentu do 500 evra. Ovaj Android 12 uređaj pre svega se izdvaja kamerom od čak 108 MP, što je skoro tri puta više nego na većini Android telefona. Osim mogućnošću snimanja 108 MP fotografija, telefon je opremljena i 32 MP selfi kamerom, tako da kamere, ukupno gledano, čine ključni argument za kupovinu ovog telefona.

 

Dizajn

 

Samsung Galaxy A73 5G je u potpunosti od plastike, kao što je slučaj sa većinom telefona Galaxy A serije. Zadnja strana telefona je sačinjena od mat plastike koja sprečava da se otisci prstiju zadržavaju na telefonu. Bočna traka je napravljena od sjajne plastike koja deluje nešto manje sufisticirano, međutim budući da je reč o telefonu odličnih performansi i dobre cene, potpuno razumemo zašto je Samsung malo uštedeo na materijalima.

 

Sa debljinom od samo 7,6 mm, Samsung galaxy A73 5G je veoma tanak kada se uzme u obzir velika baterija koju poseduje. Zadnja kamera ne štrči previše, tako da će sa futrolom biti bezbedna. Izbačenost zadnje kamere kod novijih telefona, posebno onih jačih, često dovodi do grebanja objektiva, što predstavlja gotovo nepopravljivu štetu. Zahvaljujući glatkim ivicama, telefon u ruci ostavlja dojam da je izuzetno tanak. Težina je takođe relativni mala za 6.7" telefon, svega 180g, dok većina telefona sa jednako velikim ekranom i kamerom iste snage teže preko 200g.

 

Telefon je veoma dobro zaštićen od vode i padova. Poseduje IP67 sertidfikat, tako da bi trebao da ostane ispravan čak i ako nakratko upadne u vodu, dok se bezbrižno korišćenje na kiši podrazumeva. Gorilla Glass 5 čuva ga od klasičnih padova da visine od 1m, mada ipak nije loša ideja postaviti i neku dodatnu zaštitu u vidu zaštitnog stakla ili futrole.

 

Performanse

 

Kada su performanse u pitanju, telefon posedje Snapdragon 778 5G procesor, koji je više nego sposoban da se nosi sa najzahtevnijim igarama i drugim složenim zadacima. Tu je i 8GB RAM, što je savršeno dovoljno. Samsung je takođe konačno smanjio bloatware, što čini telefon još bržim, a nadamo se da će ova praksa da se prenete i na slabije modele A serije, koji bi od istog pristupa imali još više koristi. Pored najnovijeg čipseta, još jedan razlog za kupovinu ovog telefona je njegov fantastičan ekran sa dobrom reprodukcijom boja i glatkim osvežavanjem od 120Hz, pružajući odlično iskustvo pre svega prilikom igranja igara i tokom skrolovanja web stranica. Posebno nam je drago da vidimo da je telefon opremljen sa dva snažna 5W zvučnika, iako nažalost ne poseduje 3.5mm audio konektor.

 

Ekran

 

Ono po čemu su telefoni A70 serije najpoznatiji su njihovi odlični ekrani, zbog čega su posebno popularni među korisnicima koji na telefonu često gledaju YouTube, videe sa društvenih mreže, čak i serije. AMOLED ekran na A73 5G telefonu ostavio je na nas veoma dobar utisak. Njegova 2400x1080 rezolucija je prosto idealna za 6.7" ekran, a iako je gustina piskela od 393 po kvadratnom inču tehnički nešto niža nego kada se ista rezolucija koristi na manjim ekranima, razlika se zaista ne vidi. Prednja kamera je na očekivanom mestu. Iako mnogi telefoni danas imaju prednju kameru ispod ekrana, kvalitet slika na takvim kamerama je retko dobar, jer svetlost mora prvo da prođe kroz ekran. Ekran poseduje osvežavanje od 120Hz, što je i očekivano od telefona čija je cena skoro 500 evra. Neki telefoni iz iste klase već koriste i ekrane sa osvežavanjem od 144Hz, ali i ovde možemo slobodno reći da primetna razlika ne postoji, dok je razlika u odnosu na 60Hz ekrane veoma velika.

 

Kamere

 

Kao što smo napomenuli, A73 5G poseduje glavnu kameru snage 108 MP. Selfi kamera je takođe odlična, sa čak 32 MP, Pomenuli smo i 12 MP wide kameru, a tu su i 5 MP makro kamera, kao i 5 MP senzor daljine. Telefon snima odlične fotografije u dobro osvetljenom okruženju, kao i iznenađujuće dobre noćne snimke. Okidanje je veoma brzo, tako da je moguće uhvatiti i brze pokrete, posebno kada ima dovoljno svetla. Za zaista dobre noćne fotografije potrebno je sačekati par sekundi da telefon prikupi sve informacije i načini dobru fotografiju. Stabilizacija slike doprinosi generalnom kvalitetu fotografije, ne samo kada se snima u pokretu. Zahvaljujući optičkoj i softverskoj stabilizaciji slike, noćni video snimci su na potpuno novom nivou. Telefon može da snima 4K video, kao i 60fps FHD video, što je idealan tip snimka za društvene mreže, čak i za YouTube.

 

Baterija

 

Samsung Galaxy A73 5G poseduje bateriju kapaciteta 5000 mAh, koja omogućava da telefon koristite bez ikakvih problema dva puna dana. Vlasnik može smanjiti učestalost osvežavanja ako želi da produži trajanje baterije, ali za time nema potrebe, osim u situacijama kada imate punu bateriju i nećete doći do punjača tri dana, mada su šanse za to male, budući da delefon koristi standardni USB-C punjač. Nažalost, telefon nema sposobnost brzog punjenja, već je snaga punjača ograničena na 25W, tako da ne možete da ga samo stavite na punjač desetak minuta i da bi podigli rezerve baterIje sa 10% na 40%.

 

Zaključak

 

Do skoro nismo bili sigurni koliko je dobro platiti nešto više cene za 5G telefone kada i dalje nije sigurno kada će 5G stići u Srbiju, međutim danas je svaki dobar telefon 5G, tako da to više nije posebno bitan faktor. Kada se kupuje telefon cene od 500 evra, očekujemo da ćemo ga koristiti najmanje dve godine, verovatno i tri, tako ćete verovatno i dočekati 5G u Srbiji koristeći Samsung Galaxy A73 5G. Postoji nekoliko rivala u segmentu do 500 evra, jer praktično svaki brend, uključujući Xiaomi, Motorolu, Oppo, POCO, Honor i druge ima izuzetne telefone u istom segmentu. Ono što ipak izdvaja Samsung od većine njih je bolja kamera, kao i prilagođenost Samsung ekosistemu, od čega će posebno imati koristi vlasnici Samsung televizora, kao i Samsung Smart Home kompatibilih uređaja.



Copyright © 2022 Positive Line Powered by Smart Web.