Flip4 - preklopna perfekcija

Flip4 - preklopna perfekcija

Flip4 - preklopna perfekcija

 

Dok kod potrošača u Srbiji još uvek vlada sumnjičavost kada su u pitanju telefoni čiji se ekran savija, u razvijenim zemljama oni su već stekli veliki broj fanova, posedno Samsungova Flip serija. Novi Flip4 je dobio posebno dobre ocene na testovima i slobodno možemo reći da se radi o telefonu koji može sve što i standardni telefoni, ali ima i dodatne funkcije, koje su omogućene upravo preklapajućim ekranom.

 

Flip4 je izuzeto robustan telefon, od najkvalitetnijeg "armor" aluminijuma, sa slojem stakla za zadnje strane, fabrički ugrađenom zaštitom za ekran, Gorilla Glass Victus+ staklom i zaštitom od vode i sitnih čestica po IPX8 standardu. Telefon može upasti u kadu ili bazen i ništa mu se neće dogoditi. Sistem za preklapanje je takođe veoma izdržljiv, sa 200.000 garantovanih otvaranja i zatvaranja. Ne otvara se previše lako, odnosno praktično je nemoguće otvoriti telefon palcem dok se drži u jednoj ruci. Samsung je, čini se, tokom ispitivanja tržišta zaključio da je glavni razlog za otpor prema telefonima sa savitljivim ekranima to što tehnologija kupcima deluje krhko, i zato upravo insistira da Flip telefoni budu posebno robusni.

 

Razlike između klasičnog i Flip telefona

 

Budući da se ne radi o standardnom telefonu, važno je da ukažemo na sve razlike u načinu korišćenja u odnosu na telefone na koje smo navikli. U istom cenovnom rangu kao Flip4 (oko 1000 evra) je S22+, tako da možemo direktno da uporedimo ta dva telefona. Sa hardverske strane, telefoni su praktično isti: koriste identičan Snapdragon 8 (Exynos 2200 na evropskom tržištu) procesor, imaju po 8GB RAM, isti AMOLED 2X ekran, čak su i približne težine i dimenzija (kada se Flip4 otvori). Jedina bitna razlika leži u moćnijoj glavnoj kameri S22+ modela, koja je za klasu iznad kamere u Flip4 telefonu. Iako S22+ poseduje 50MP glavnu kameru, a Flip4 12MP glavnu kameru, razlika u praksi nije tako velika, budući da nije sve u megapikselima. Na sadašnjem nivou tehnologije lakše je velike, složene kamere ugraditi u klasičan telefon nego u preklopni telefon, i to je jedina žrtva na koju treba da bude spreman vlasnik Flip telefona.

 

Sa druge strane, Flip4 ima brojne mogućnosti koje S22+ nema. Pre svega, tu je sekundarni ekran, koji se koristi kada je telefon zatvoren. Dijagonala ovog ekrana je 1.9", a koristi se za čitanje poruka i notifikacija, tako da korisnici ne moraju tako često da otvaraju telefon samo da bi bacili pogled na propuštene pozive ili notifikacije. Moguće je fotografisati glavnom kamerom kada je telefon zatvoren, što je opcija koju korisnici veoma cene. Slušanje muzike kada je telefon zatvoren je takođe pravo zadovoljstvo.

 

Vredi pomenuti i da je telefon potpuno ravnopravan sa S22+ kada je reč o gamingu, daleko bolji nego S22, budući da S22 nema dovoljno prostora za hlađenje, tako da se zagreva. Flip4 postiže odlične skorove u benchmark aplikacijama, što je upravo posledica dobrog hlađenja, jer telefoni sa istim čipsetom mogu u praksi pružati veoma različite rezultate uvek kada test traje duže od par minuta. Ako pođemo od toga da je telefon po sveukupnim performansama, uključujući procesor i kameru, negde na pola puta između S22 i S22+, a da košta kao S22+, vidimo da je "doplata" za funkciju preklapanja oko 150 evra, što uopšte nije mnogo, pogotovu kada uzmemo u obzir mogućnosti sekundarnog ekrana.

 

Telefon bez konkurencije

 

Ako izuzmemo odlični Samsung Galaxy Z Fold4, koji se savija vertikalno umesto horizontalno i koristi se kao standardni telefon kada je savijen, a kao tablet kada je otvoren, Flip4 praktično i nema konkurenciju. Proizvođači kao što su Honor i Oppo sada takođe nude savitljive modele, ali teško je odlučiti se za druge brendove kada i njihovi modeli koštaju koliko i Samsung savitljivi telefoni, u koje kupci ipak imaju daleko više poverenja. Microsoft Surface Duo 2 jeste izuzetan uređaj, sa dva odvojena ekrana, ali on je okrenut najnaprednijim korisnicima.

 

Jedna od bitnih prednosti Flip4 telefona je to što će primati apdejte cele četiri godine, sve do Androida 16! Kombinacija njegove robusnosti, zaštićenosti ekrana i trajnih apdejta čini Flip4 idealnim telefonom za one koji umeju da brinu o svojim uređajima i menjaju ih tek jednom u 3-4 godine, a tada ni visoka inicijalna cena više ne predstavlja tako bitan faktor. Kada je telefon otvoren nema apsolutno nikakave razlike između Flip4 i drugih telefona. i možda je najbolje gledati na Flip 4 kao na telefon koji treba zatvoriti kada se krećete i kada ne nameravate mnogo da koristite telefon, dok će u ostalim situacijama biti otvoren, samo treba izbeći prečesto otvaranje i zatvaranje - ne zbog toga što ono šteti telefonu, već jednostavno jer predstavlja gubitak energije. Sa druge strane, ima i onih koji baš u tome uživaju i kupuju Flip telefone da bi mogli do mile volje da ih otvaraju i zatvaraju.



Copyright © 2022 Positive Line Powered by Smart Web.