POLITIKA PRIVATNOSTI 

 

I           OPŠTE  ODREDBE

Privredno društvo Positive Line d.o.o. Beograd, sa sedištem u ul. Jurija Gagarina br. 149/53, Novi Beograd, sa matičnim brojem 20300108, PIB: 105034730, u cilju čuvanja  i poštovanja Vaše privatnost i Vaših izbora, posvećen je zaštiti svih podataka koje prikuplja i čuva o Vama.

Ova Politika privatnosti  odnosi se na sva lica koja pristupaju našoj Online prodavnici, našim maloprodajnim objektima i sva druga lica koja posluju  ili dolaze u bilo kakav kontakt sa nama. 

Vaši lični podaci se prikupljaju radi ispunjavanja ugovornih obaveza, informisanja o trenutnim aktuelnostima, rešavanju reklamacija tj. u svrhu pružanja kvalitetne usluge.

Veoma je važno da napomenemo da Vaše lične podatke ne prosledjujemo, ne prodajemo i ne iznajmljujemo trećim licima.

Molimo  Vas da pazljivo pročitate našu  Politiku privatnosti i sve informacije vezane za Vaše lične podatke i njihovu obradu, jer registracijom naloga na našem sajtu i obavaljanju kupovine dajete Vašu saglasnost da ste pročitali, razumeli i prihvatili našu Politiku privatnosti.

 

II          PODACI KORISNIKA KOJI SE PRIKUPLJAJU I OBRAĐUJU

1.  PORUDŽBINE/KUPOVINA PUTEM ONLINE PRODAVNICE

            Lični podaci koji se prikupljaju na ovaj način su: Vaše ime i prezime, adresa prebivališta, email adresa,  i  broj telefona.  U postupku reklamacije pribavlja se i broj Vašeg tekućeg računa i naziv banke.

            Svrha obrade je: upravljanje Vašim porudžbinama, a što obuhvata praćenje porudžbine,  po potrebi komunikaciju sa Vama u cilju konačne realizacije ugovora o prodaji – isporuke poručene robe, prijema, naplate i rešavanja reklamacije

            Pravni osnov obrade:  Positiv Line d.o.o. je  po samom Zakonu o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS" br. 88/21) ovlašćen da prikuplja podatke o svojim kupcima, u svrhu realizacije ugovora o prodaji na daljinu

 

            

2. MARKENTIŠKE SVRHE  - obaveštenja o aktuelnoj ponudi i promocijama 

             Lični podaci koji se prikupljaju na ovaj način su: Vaše ime i prezime, adresa prebivališta,  email adresa  i broj telefona. Prijavom ili registracijom na Online prodavnici ili popunjavanjem izjave o saglasnosti  prijema obaveštenja o aktuelnim ponudama, promocijama i drugim komercijalnim porukama, putem elektronske i/ili redovne pošte, mobilog telefona (viber, sms poruke i sl.) .            

            Svrha obrade:  podaci se prikupljaju i čuvaju u svrhu slanja obaveštenja o aktuelnim promocijama, prodajama odnosno drugim komercijalnim porukama.

            Pravni osnov:  Vaša saglasnost,  koju možete da opozovete u svakom momentu, dostavljanjem pisanog obaveštenja ili  isključenjem  (samoinicijativnim brisanjem) sa mailing, sms i viber liste ili u sklopu slanja povratnog odgovora,  u kom slučaju se Vaši podaci brišu.  Opoziv pristanka ne utiče na dopuštenost obrade ličnih podataka koja je vršena pre opoziva.

3.  POSETA INTERNET STRANICE

            Lični podaci кoji se prikupljaju:  IP adresa uređaja sa kog se pristupa sajtu, datum i vreme pristupa sajtu, pretraživač koji koristite, operativni sistem računara koji podržava interenet, naziv Vašeg provajdera, kao i podatak o stranicama našeg sajta kojima ste pristupili i linkove  na koje ste kliknuli. 

            Svrha obrade: optimizacija internet stranice,  procena bezbednosti sistema, upoznavanje interesovanja posetilaca sajta, unapređenje sajtova, obezbeđivanje uspostavljanja nesmetanog i komfornog korišćenja našeg sajta.

            Pravni osnov: legitimni interese koji se sastoji o obezbeđenju sigurnosti i stabilnosti sajtova, njihovom bezbednom korišćenju. Prikupljeni podaci se čuvaju privremeno tj. dok traje poseta sajtu, a potom se automtaski brišu.

 

4.         COOKIES (kolačići)

            Lični podaci koji se prikupljaju:  kolačici su male datoteke koje se čuvaju na Vašem uređaju  prilikom posete naše internet stranice i služe za kratkoročno pamćenje Vaše aktivnosti na sajtu. Čim napustite našu internet stranicu, oni se automatski brišu.  Kolačići  ne mogu da pokrenu program, ne nanose štetu vašem uređaju, ne sadrže viruse, trojance ili druge zlonamerne softvere. 

            Svrha obrade:  da obezbedi pogodnosti koji će kupcima uštedeti vreme i omogućiti prijatniju posetu sajtu. 

            Pravni osnov: legitimni interes – u cilju boljeg razumeanja Vaših potreba i očekivanja, a u cilju optimizacije ponude i prikaza informacija, kojim će se na najbolji način zadovoljiti Vaša interesovanja.

            Mi koristimo tri kategorije kolačića, koje su opisane u daljem tekstu. Tamo gde je to predviđeno, imate opciju da aktivirate ili deaktivirate svaku od tih kategorija. Vaša podešavanja su zabeležena u ključnom kolačiću na vašem uređaju (i u slučaju uređaja sa više korisnika, u vašem korisničkom profilu na tom uređaju). Ako koristite neki drugi uređaj, moraćete ponovo da postavite podešavanja na datom uređaju. Ako obrišete kolačiće, koristeći opciju koju nudi vaš uređaji ili njegov softverski program za brisanje kolačića, moraćete ponovo da namestite podešavanja. Ako promenite pretraživač (browser) koji koristite, moraćete ponovo da namestite podešavanja i u novom pregledaču.

4.1.      Osnovni kolačići i info traka

            Osnovni kolačići su neophodni za ispravan rad veb stranica. Ne postoji način da ih odbijete, jer za njihovu upotrebu zakonska regulativa ne predviđa saglasnost korisnika.

            Na dnu svake stranice veb sajta prikazujemo vam informacije o kolačićima, sve dok    ne odlučite da je sakrijete. Ovom trakom vas obaveštavamo o kolačićima i njihovoj upotrebi na ovom vebsajtu i pružamo vam mogućnost da ih prihvatite ili ne.

            Nakon što ovu traku sakrijete, ona može ponovo da se pojavi, na primer, posle značajnijih izmena u našoj politici kolačića. U svakom slučaju, možete uvek da promenite svoja podešavanja ovde, na stranici o politici kolačića. Link ka ovoj stranici je dostupan na dnu svake strane ovog vebsajta.

            Vaša saglasnost je potrebna za one kolačiće koji (anonimno) prate vaše ponašanje na sajtu i time doprinose našim nastojanjima da unapredimo korisničko iskustvo posetilaca našeg sajta

4.2. Kolačići Google Analytics

            Google Analytics kolačići nam pomažu da pratimo posete našim stranicama. Ovaj servis koristi anonimizovani identifikator, koji se vezuje za uređaj ili za vaš korisnički profil na tom uređaju. Nikada ne povezujemo taj identifikator sa bilo kojim digitalnim ili fizičkim ličnim identitetom kao što su broj kreditne kartice, broj lične karte ili JMBG broj. 

4.3.  Kolačići trećih lica  

            Ove kolačiće postavljaju treća lica – kompanije čije plaginove koristimo na našoj veb stranici. Mi nemamo kontrolu nad kolačićima koje one postavljaju. Možete da birate da li da dozvolite da se oni postave na vaš uređaj ili da ih odbijete. Ako ih odbijete, prikazaće vam se info traka o njihovim kolačićima, umesto plaginova za koje su oni vezani. Ta traka će vas obavestiti o potrebi da pristanete na te kolačiće kako biste bili u mogućnosti da vidite traženi sadržaj i ponudiće vam dugme za prihvatanje (odnosno odbijanje), kao i link ka datoj politici upotrebe kolačića.

            Mi činimo sve što možemo da linkove ka politici kolačića tih kompanija držimo ažuriranim, ali njihove adrese kao i politika korišćemnja, mogu da se promene bez našeg znanja.

            Mi ne koristimo kolačiće koji bi o Vašoj poseti našem sajtu obaveštavali treća lica radi plasiranja promotivnih poruka, jer ne promovišemo ništa drugo osim proizvoda koje mi imamo u našem prodajnom asortimanu, što i najrestrikivnija zakonska regulativa dozvoljava kao naš legitimni poslovni interes.

 

5.         VIDEO NADZOR

            Lični podaci koji se prikupljaju:  podaci koji su od značaja za bezbednost zaposlenih i imovine, te u cilju otkrivanja krivičnih i drugih dela, kao i rešavanja spornih situacija. Obaveštenje o video nadzoru se nalazi na ulazu u naš poslovni prostor i objekte.

            Svrha obrade:  video nadzor se koristi za potrebe bezbednosti zaposlenih i imovine i u svrhu lakšeg otkrivanja učinioca krivičnih cela i rešavanja drugih spornih situacijama

            Pravni osnov: legitimni interes – bezbednosni razlozi i pružanje pomoći nadležnim organima u što lakšem otkrivanju počinioca krivičnih dela i sprovođenju zakona

 

III         KORIŠĆENJE PODATAKA

            Vaši podaci će biti korišćeni u svrhu obrade Vaših zahteva odnosno samo kada postoji razuman i na zakonu zasnovan razlog i neće biti korišćeni za druge svrhe, osim već napred pomenutih.  

            Pored navedenih informacija prikupljamo, analiziramo i obrađujemo podatke o proizvodima koje naši posetioci traže i kupuju, kao i o stranicama koje posećuju. Te podatke koristimo da bismo poboljšali ponudu i izgled naših stranica, i omogućili Vam jednostavnije korišćenje, sigurniju i udobniju kupovinu. 

            Positive Line d.o.o., ne ustupa, ne prodaje i ne razmenjuje ni jednu informaciju o korisnicima sa trećim licma. Informacije se koriste prioritetno u cilju održavanja kontakata sa korisnicima i obaveštavanja o razvoju našeg poslovanja.

 

IV         SIGURNOST PODATAKA

            Preduzeli smo razumne tehničke i organizacione mere predostrožnosti kako bi se sprečio gubitak,  zloupotreba ili neovlašćena izmena podataka o ličnosti.

            Positive Line doo štiti Vaše podatke korišćenjem mere zaštite kao sto je enkriptovanje podataka.

            Podaci koji daju korisnici čuvaju se na sigurnim serverima, s tim da iz razloga nepostojanja potpune bezbednosti u pogledu prenosa podataka preko interneta,  ne možemo garantovati bezbednost Vaših ličnih podataka na putu do našeg sajta.

            Isključivo ste odgovorni za čuvanje Vaše lozinke i korisničkih detalja.

            Pristup podacima, u okviru Positive Line d.o.o., imaju samo zaposleni kojima su ti podaci neophodni za ispunjenje ugovornih ili zakonskih obaveza i u svrhu ispunjenje legitimnih interesa.

            Na sve funkcije i usluge Facebook i drugih društvenih mreža koje su dostupne na našem sajtu, primenjuju se njihova pravila privatnosti, u kojima možete pronaći više informacija o Vašim pravima u vezi za zaštitom podataka o ličnosti na tim društvenim mrežama, te mi nećemo snositi odgovornost za sprovođenje tih politika.            

 

V          ČUVANJE PODATAKA 

            Positive Line doo čuva vaše podatke tokom vremenskog perioda od 12 meseci.

 

VI         AŽURIRANJE PODATAKA

            Kupci su obavezni da obaveste Online prodavnicu,  ukoliko neki od registrovanih podataka o ličnosti treba ispraviti ili ažuirirati.

 

VII        VAŠA PRAVA

            Kao lice čije lične podatke prikupljamo, imate sledeća prava:

1.     pravo da budete obavešteni o prikupljanju i obradi Vaših ličnih podataka,  kao i koja su Vaša prava u tom pogledu, iz kog razloga i navodimo te informacije u ovoj Politici;

2.     pravo pristupa podacima o ličnosti,

3.     pravo na ispravku ličnih podataka, u slučaju kada nisu tačni ili ažurni i/ili da se upotpune ukoliko nisu kompletni,

4.     pravo na zaborav, tj. pravo da tražite da lični podaci koje imamo o Vama budu obrisani ili uklonjeni. Ukoliko je osnov zakon ili legitimni interes, ne možemo udovoljiti Vašem zahtevu za brisanjem podataka;  

5.     pravo suprotstavljanja obradi ličnih podataka, te u tom smislu imate pravo da u bilo kom momentu povučete saglasnost za obradu podataka koja je zasnovana na saglasnosti, pravo da uputite prigovor u pogledu obrade podataka koja se temelji na legitimnom interesu, da uputite prigovor nadležnom nadzornom organu, pravo da deaktivirate kolačiće,

6.     pravo na kopiju, u slučaju da ste nam poverili Vaše lične podatke i da se podaci obrađuju korišćenjem automatizovanih sredstava, imate pravo da tražite kopiju tih ličnih podataka.

 

VIII       KONTAKT

            U slučaju da imate bilo kakva pitanja vezano za našu Politiku privatnosti ili  biste želeli da iskoristite bilo koje od svojih prethodno navedenih prava, molimo da sa nama kontaktirate putem:

e-mail:   narudzbine@positiveline.rs

Tel:  +381 (0)11 312 01 37

Radno vreme – od ponedeljka do petka od 09:00-17:00

 

IX         IZMENA POLITIKE PRIVATNOSTI

            Zadržavamo pravo izmena ili ažuriranja ove Politike privatnosti, bez prethodne najave i u svakom trenutku, sve u cilju praćenja izmena u zakonodavstvu i tehničkih inovacija.

            Sve izmene stupaju na snagu momentom objavljivanja na internet stranici.

            Predlažemo Vam da periodično vršite uvid u našu Politiku privatnosti, kako biste bili upoznati sa izmenama ili ažuriranjem.

            Ako ne želite da prihvatite nove uslove, ne bi trebalo da nastavite da koristite sajt  sajta www.positiveline.rs

            Ako nastavite da koristite sajt, nakon datuma kad je promena stupila na snagu, upotreba sajta potvrđuje Vašu saglasnost sa novim uslovima.

 

POLITIKA PRIVATNOSTI objavljena na internet stranici dana  22.06.2023

Copyright © 2022 Positive Line Powered by Smart Web.